ECHIPAMENTE si TEHNOLOGII pentru VINIFICATIE si BAUTURI
Copyright© 2010 BEVITECH SRL - Calea 13 Septembrie, 131 - 050718 Bucuresti, RO - tel 0214107100 fax 0214107126
Capital 10.000 Lei - RC J40/5132/99 - CIF RO11820774
splash
Îmbutelierea vinurilor > Dopuri DIAM
DIAM
Dopul fără gust de dop
Pluta este materialul ideal pentru astuparea vinului, dar fiind un material natural are defecte şi structura ei este eterogenă. De asemenea molecula TCA (tri-cloro-anisol) aflată în mod natural în plută poate transmite vinului miros şi gust neplăcut specific.
Folosirea dopului de plută poate prezenta un rezultat nesigur.

Riscurile sunt legate de :
- gustul şi mirosul « de dop »,
- neregularitatea adâncimii de intrare a dopului în timpul dopuirii,
- apariţia de praf, infiltraţii şi scurgeri,
- evoluţia incertă a vinului şi riscul de oxidare sau reducere,
- dificultăţi la extragerea dopului,
- variaţia gustului de la o sticlă la alta.
Neutralitatea plutei faţă de vin nu este sigură. Un procent de 3-6% din sticle sunt afectate. Aceasta reprezintă o grijă permanentă pentru vinul din sticlele dopuite şi, nu în ultimul rând, pentru satisfacţia consumatorului.

Producătorii de vinuri îşi doresc un dop care :
- are aspect de plută,
- este realmente eficient,
- este standardizat şi consistent,
- previne riscurile de scurgere şi infiltrare,
- este uşor de folosit şi fără constrângeri suplimentare de producţie,
- protejează caracterele organoleptice ale vinului,
adică un dop care are avantajele dopului tradiţional dar fără dezavantajele lui.

Dopurile tradiţionale nu mai răspund acestor cerinţe.
(vezi foto mai jos)
Dopul DIAM este fabricat prin procedeul Diamant*, procedeu brevetat, care constă în eliminarea completă a moleculelor TCA din plută prin inducţie termică şi tratament cu aburi, urmată de extragerea cu dioxid de carbon supercritic. Eficienţa procedeului este de peste 99% astfel încât moleculele de TCA nu mai pot fi detectate.
CO2 supercritic este CO2 aflat între faza lichidă şi faza gazoasă, stare în care are proprietăţi de lichid şi de gaz, aceasta permiţându-i extragerea qvasi completă a TCA.
Utilizarea CO2 nu este periculoasă, acesta nu este toxic, el nu are nici o influenţă asupra plutei care îşi păstrează caracteristicile fizico-chimice.
Pentru acest tratament pluta a fost curăţată de partea lemnoasă, pentru a se păstra doar partea nobilă, şi a fost măcinată în granule fine. Apoi ea este recompusă în forme de dop cu ajutorul unui liant polimeric brevetat, complet neutru, în combinaţie cu microsfere elastice care asigură o foarte bună consistenţă, omogenitate şi elasticitate a dopului.
Rezultatul este dopul Diam :
- fără gust de dop,
- uşor de extras,
- care păstrează aspectul şi caracteristicile plutei,
- un produs plăcut, ceremonial, tradiţional, care garantează un vin fără defecte « de dop », cu caracteristici constante de la o sticlă la alta.
* - procedeul Diamant este brevetat şi a fost dezvoltat  de Oeneo Bouchage şi de Comisia pentru Energie Atomică din Franţa.
DIAM face obiectul procedurilor de control permanent şi drept rezultat poate garanta absenţa TCA (sub limita cuantificabilă). Aceasta nu este o valoare medie stabilită pe un lot de dopuri ci este valabilă pentru fiecare dop în parte.
DIAM are recunoaşterea internaţională a Bureau Veritas.
DIAM a primit medalia de aur la Vinitech Bordeaux.
Contact
Pentru informaţii suplimentare contactaţi-ne.

De  semenea vizitaţi  www.oeneo-bouchage.com